top of page
1410126-smooth-waterfall-achtergrond-gratis-foto_edited.png

Hoe filteren wij onze vijvers?

20240821_091102.jpg

U wilt een zwemvijver aanleggen of misschien wel een zwemvijver aan laten leggen door ons.

Wat u niet wilt is een lelijk filter systeem die in het zicht staat of die je wekelijks moet reinigen omdat die weer eens verstopt zit, of dat de pomp die in vijver ligt weer eens verstopt zit.

Genieten van een natuurlijke vijver met een minimum aan onderhoud kan dat? 

Jazeker lees hieronder meer over de manier waarop wij onze natuurlijke vijver filters maken.

Wij zijn de enigste in Nederland die werken met Wetland filters en Intake bays. 

Het grote voordeel is het upflow systeem in plaats van het gebruikelijke downflow systeem die iedereen in Nederland gebruikt. 

Upflow wil zeggen dat het water in het filter van onder naar boven gaat en Downflow gaat net andersom. 
Helaas werkt Downflow na verloop van tijd een stuk minder en kan je die filters nagenoeg niet schoonmaken. 

Hieronder leggen we uit wat een Wetland filter en Intake bay is en hoe je die schoonmaakt!!

1410126-smooth-waterfall-achtergrond-gratis-foto_edited.png

Wetland filter

Planten filter

constructed-wetland-filter-sketch-snorkel-centipede-scaled.jpg
20240821_090932.jpg

Waar in Nederland de bekende filter systemen zoals bijvoorbeeld een drukfilter of doorstroomfilter met uv-c lampen populair zijn gebruiken ze in Amerika al jaren natuurlijke filter systemen genaamd Wetland Filters. 

De functie van een filter is het zuiveren van water en het huishouden van bacteriën die zorgen voor dat heldere water.

Wanneer men gebruik maakt van de welbekende drukfilters of doorstroomfilters weet u waarschijnlijk dat dit veel onderhoud vergt. Vaak schoonmaken onder andere het filter zelf en de pomp. Tevens dient u elk jaar de uv-c lamp te vervangen om naar uw idee dat heldere water te behouden. 

Wij werken niet met drukfilters of soortgelijke maar met Wetland of in het Nederlands Plantenfilters genoemd. 

Dit houd in dat het water word aangezogen via een natuurlijke skimmer (zie hieronder) en via een slang gepompt word naar de bodem van het Wetland filter. Hierin komt het water in een drainage goot die iets verdiept ligt in de aarde. 

Bovenop de drainage goot bevinden zich infiltratiekratten. Deze zorgen voor koel water, het afremmen van het water, het toevoegen van zuurstof en al het vuil uit de vijver verzameld zich hierin.

Wanneer het water door de drainage kratten omhoog is gekomen komt het bij de eerste laag stenen dit zijn over het algemeen maaskeien. 

Bovenop de maaskeien ligt een laag grind van zo'n 32 mm in doorsnee en daar weer bovenop ligt grind in het formaat 8/16 mm. 

Doordat het water langzaam door het grind loopt valt alle rotzooi naar beneden. 

Het grind is het belangrijkste element van het filter door de grote oppervlakte kunnen zich hier miljoenen bacteriën vestigen die het water zuiveren. 

In de bovenste laag grind kan je daarna nog planten plaatsen die alle voedingstoffen die algen nodig hebben om te groeien er uit filteren en een bijzonder natuurlijk geheel vormen.

Wanneer het filter helemaal vol is gestroomd loopt dit via een natuurlijke waterval of beekloop weer terug de natuurlijke vijver in.

​

Hoe maak je dan zo'n filter schoon denk je dan? 

Tegen de infiltratiekratten aan komt een buis of een pompkamer zodat je met een stofzuiger of een vuilwaterpomp alle rotzooi wat onderin gezakt is er uit kan zuigen.

Dit dient 1 keer per jaar te gebeuren al naar gelang het vervuilingsniveau van de vijver en de eventuele vissen. 

​

Kort gezegd een veel groter oppervlak voor de bacteriën om zich te vestigen dan in de conventionele vijverfilters, veel minder onderhoud, geen lelijke bakken in het zicht en geen uv-c lampen (bespaart stroom) omdat de bacteriën in het wetland filter zorgen voor kraakhelder water jaar in jaar uit!

1410126-smooth-waterfall-achtergrond-gratis-foto_edited.png

Intake bay

Natuurlijke skimmer

Skimmer
20240821_090715.jpg

Om het wetland filter of planten filter te voeden met water is er een pomp nodig.

Waar bij drukfilters en doorstroomfilters de pomp vaak in de vijver ligt en je dus een pomp ziet liggen in je vijver zit de pomp bij een Intake bay verborgen in een pomp kamer. 

Tegen de pompkamer aan liggen weer een aantal infiltratiekratten al naargelang de grootte van de natuurlijke vijver.

Bovenop de infiltratiekratten ligt een dun laagje grind zodat je de zwarte kratten niet ziet. 

Door nu de opening van de intake bay ongeveer 8 tot 10 cm onder waterniveau te houden zal de zuigende kracht van de pomp er voor zorgen dat het oppervlakte water naar de intake bay word toegezogen en vervolgens door het grind heen richting de pomp gaat. 

Dit water komt dan weer uit onder in het wetland filter (lees hierboven) 

Hoe smaller je de opening van de intake bay maakt hoe harder die aanzuigt.

Het idee is dus dat bladafval bijvoorbeeld, allemaal naar de intake bay word toegezogen en je het daar met een schepnet eruit kan scheppen.

Groot voordeel is dat de intake bay onderdeel uitmaakt van de vijver en je dus niks ziet van de techniek erachter.

Ook zit de pomp verstopt in een pompkamer waardoor je kostbare vissen of andere waterdieren zoals bijvoorbeeld kikkers nooit in de draaiende pomp kunnen komen.

​

Kortom gezegd een intake bay en wetland filter zijn fantastisch mooie natuurlijke filtersystemen die echt lijken alsof het bij de vijver hoort ipv een lelijke zwarte bak die je altijd maar moet zien weg te werken.

Voor kleine en grote vijvers geschikt en het vergt dus erg weinig onderhoud. 

​

Vijveronderhoud is toch iets wat u het liefste niet teveel doet u wilt genieten en niet elke week een vies filter hoeven schoon te maken.

bottom of page